Koronavírus: V piatok pribudlo v USA 1442 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu

01.08.2020 Celý región

Washington 1. augusta (TASR) - Spojené štáty zaznamenali v piatok 1442 nových úmrtí na koronavírus za posledných 24 hodín, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na americkú Univerzitu Johnsa Hopkinsa.

Piatok sa tak stal štvrtým dňom, čo počet úmrtí prekročil hranicu 1200.

Spojené štáty sú momentálne najťažšie postihnutou krajinou na svete, súhrne zaznamenali od začiatku pandémie 153.268 úmrtí. V piatok pribudlo 69-tisíc nových prípadov.

Úrady zároveň oznámili, že za posledný mesiac sa v letnom tábore v štáte Georgia nakazili vírusom stovky detí, čo podľa nich naznačuje, že mladí ľudia môžu byť tiež zraniteľní a zároveň sa stať vektorom šírenia vírusu.
 
 

Fínsko uvoľnuje reštriktívne opatrenia proti koronavírusu

Helsinki 1. augusta (TASR) - Fínsko od soboty povoľuje hromadné podujatia s účasťou do 500 ľudí vzhľadom k nízkemu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom, uviedla agentúra DPA.

Uvoľňovanie reštriktívnych opatrení sa týka aj podujatí konajúcich sa v interiéroch, pod podmienkou dodržania bezpečnostných opatrení na zamedzenie šírenia vírusu.

Fínska vláda takisto v piatok vyhlásila, že odvoláva svoje odporúčanie pracovať výlučne z domu.

Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) pribudlo vo Fínsku za posledných sedem dní len 0,9 nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov. Pre porovnanie v Nemecku ich bolo 4,4, vo Švédsku 13,1 a v Španielsku 27,7.
 
 

Od soboty sú v Grécku povinné rúška v interiéroch

Atény 1. augusta (TASR) - Grécko od soboty zavádza opäť povinnosť nosiť rúška na verejnosti v priestoroch interiérov budov, informovala agentúra AFP.

"Nosenie rúšok je povinné vo všetkých interiéroch počas celého mesiaca august," štátny tajomník ministerstva civilnej ochrany Nikos Hardalias oznámil v piatok v mimoriadnom prejave k situácii v Grécku.

"Dodržiavanie opatrení v posledných dňoch poľavilo a zaznamenali sme masové zhromaždenia. To sa odzrkadlilo v dennom náraste nových prípadov," vyhlásil Hardalias.

Nové nariadenia sa týkajú aj kostolov, avšak nie reštaurácií. Rúška nemusia nosiť iba ľudia s respiračnými ťažkosťami a deti mladšie ako tri roky. Takisto sú do 15. augusta obmedzené návštevy zariadení pre seniorov a iné inštitúcie, v ktorých sa nachádzajú zraniteľné skupiny obyvateľstva.

Počet hostí na svadbách, krstoch a pohreboch sa obmedzuje na maximálne 100 a všetky letné masové podujatia sa rušia.

Grécko zaznamenalo nárast nových prípadov koronavírusu po otvorení letísk a hraníc a zrušení reštriktívnych opatrení. V piatok pribudlo 78 nových prípadov, vo štvrtok 65 a v stredu 57.
 
 

Nákaze koronavírusom v Rusku podľahlo ďalších 95 ľudí

Moskva 1. augusta (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5462 na celkovo 845.443 nakazených osôb, informovalo v sobotu tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 95 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 14.058.

Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 8114 a dosiahol tak číslo 646.524.

Denná miera rastu počtu nakazených neprekročila podľa centra za posledných 11 dní 0,7 percenta. Ochoreniu podľahlo 1,66 percenta z infikovaných. Viac ako 76 percent z celkového počtu chorých sa vyliečilo.
 
 
 

Poľsko eviduje rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom

Varšava 1. augusta (TASR) - V Poľsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín 658 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 46.346, informovala v sobotu tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva.

Poľsko hlási rekordný nárast počtu nových prípadov nákazy už tretí deň po sebe. V piatok úrady evidovali 657 a vo štvrtok 615 nových infikovaných.

Za posledný deň ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších päť ľudí, čím sa počet obetí zvýšil na 1721.

Poľské ministerstvo zdravotníctva tiež uviedlo, že s podozrením na infekciu koronavírusom za uplynulých 24 hodín hospitalizovali 1841 ľudí, 98.282 osôb sa nachádza v karanténe, 8241 ľudí je pod epidemiologickým dohľadom a 34.374 ľudí sa dosiaľ z nákazy vyliečilo.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa do zvyšku sveta rozšíril z pevninskej Číny, zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol v krajine vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Niektoré zo zavedených opatrení boli 20. apríla zmiernené, pričom k ich ďalšiemu zmierňovaniu dochádzalo v priebehu mája i júna.
 
 
 

Ukrajina hlási 1172 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 1. augusta (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1172 na celkovo 71.056, informovala v sobotu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 16 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1709.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 39.308 ľudí.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa môžu zmierniť alebo zintenzívniť v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov.
 
 
 

Vedci sa na koncerte v Lipsku pokúsia zistiť, ako sa šíri koronavírus

Lipsko 1. augusta (TASR) - Nemeckí vedci plánujú vykonať 22. augusta v lipskej aréne experiment v podobe hudobného koncertu s účasťou 4000 dobrovoľníkov, kde sa pokúsia zistiť, ako sa nový koronavírus šíri na masových zhromaždeniach a ako tam ochrániť ľudí pred rizikom infekcie. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Do projektu s názvom Restart-19 vedci stále hľadajú dobrovoľníkov, ktorý sa tohto experimentu zúčastnia. Doteraz sa prihlásilo 1400 ľudí, no projekt ráta s účasťou 4000 zdravých ľudí vo veku od 18 do 50 rokov. Projektu sa totiž budú môcť podľa portálu DW(Deutsche Welle) zúčastniť iba ľudia s negatívnym výsledkom testu na prítomnosť ochorenia COVID-19.

Účastníci koncertu, na ktorom vystúpi známy nemecký spevák Tim Bendzko, budú vybavení sledovacími zariadeniami, ktoré vedcom umožnia vytvoriť matematické modely a vypočítať tak riziko šírenia vírusu na masových podujatiach vo vnútorných priestoroch. Dobrovoľníci tiež dostanú prípravok na dezinfekciu rúk so svetielkujúcim účinkom, aby vedci následne mohli identifikovať povrchy, ktorých sa ľudia dotkli, ako aj miesta, kde by sa vírus mohol šíriť.

Na koncerte výskumníci plánujú porovnať tri scenáre, ktoré im majú pomôcť nájsť najlepší spôsob, ako znížiť riziko prenosu nákazy.

Prvého scenára sa zúčastní približne 4000 dobrovoľníkov. Tento scenár má spĺňať organizačné štandardy podujatí pred pandémiou, teda bez dodržiavania protivírusových opatrení.

Druhého scenára sa zúčastní rovnaký počet ľudí, avšak tí budú musieť dodržiavať niektoré protivírusové opatrenia.

Tretieho scenára sa zúčastní 2000 ľudí, ktorí budú medzi sebou musieť dodržiavať 1,5 metrové rozstupy.

Vedci tiež plánujú simulovať príchod a odchod návštevníkov koncertu mestskou hromadnou dopravou a urobiť tak experiment čo najrealistickejší.

Koncert je financovaný vládami nemeckých spolkových krajín Sasko a Sasko-Anhaltsko.
 
 

Koronavírusom sa v Afrike nakazilo už vyše 900.000 ľudí

Johannesburg 1. augusta (TASR) - Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike stúpol za posledných 24 hodín o 19.976 na celkovo 928.320. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizácia (WHO).

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo ďalších 376 ľudí, čím celkový počet obetí v Afrike stúpol na 19.681, uviedol Regionálny úrad WHO pre Afriku (AFRO).

Podľa neho sa z nákazy od začiatku pandémie uzdravilo v Afrike vyše 590.000 ľudí.

Najvyšší počet infikovaných koronavírusom v Afrike má Juhoafrická republika (JAR), ktorá eviduje 493.183 potvrdených prípadov s 8005 úmrtiami.
 
 

Azerbajdžan hlási 278 nových prípadov nákazy koronavírusom

Baku 1. augusta (TASR) - Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Azerbajdžane sa za posledných 24 hodín zvýšil o 278 na celkovo 32.157. Uviedlo to v sobotu tamojšie národné centrum boja proti koronavírusu, ktoré citovala agentúra TASS.

Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje nový druh koronavírusu SARS-CoV-2, podľahlo ďalších šesť ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 454.

Z nákazy sa od začiatku pandémie v Azerbajdžane uzdravilo 26.474 ľudí, 5229 je stále hospitalizovaných v nemocniciach.

V Azerbajdžane doteraz vykonali 732.236 testov na koronavírus, z toho 7283 za uplynulých 24 hodín.
 
 

Vyberte región